Regionalizare. Federalizare. Romania are nevoie de un nou model economic

Cu cizmele murdare de noroiul din linia intai a reindustrializarii strabat cu darzenie saptamanal inainte si inapoi drumul de la Cluj la Bucuresti (care dureaza 6 ore indiferent ca mergi cu masina sau avionul) pentru a lua lumina de la guvernanti si a intelege care este directia economiei de la specialisti. 

Si profit de fiecare data la fiecare drum spre a participa la o masa rotunda, conferinta, forum, in care analistii ne arata date statistice deloc optimiste si pun intrebari incomode cu privire la directia afacerilor. La conferinta la care am participat astazi, de exemplu, se punea problema daca trebuia sa ne indreptam spre o economie bazata pe consum sau una axata catre exporturi. In conditiile in care politicile publice din ultimele 12 luni indica o relaxare a fiscalitatii in scopul intensificarii consumului si in care numarul de mall-uri pe cap de locuitor creste mai tare ca PIB-ul, nu cred ca trebuie sa fi rocket-scientist sa intelegi incotro este „impinsa” economia, cu pericolele si riscurile acestei aparente binefaceri.

M-a frapat insa, in cele cateva prezentari, situatia aparent stralucita a unor indicatori economici ai unor tari vecine care nu au atuuri economice semnificative (si nici cresterea cu care ne laudam noi): Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Infrastructura rutiera, feroviara si maritima exceptionala, sistem energetic logic si performant, directii economice strategice multianuale si articulate, fructificare resurselor din turism sau a vecinatatii cu marile puteri industriale, etc., sunt atuuri care le fac deosebit de atractive pe termen mediu si lung.

Si asta in ciuda unei contemporaneitati mult mai zbuciumate decat a noastre, fiind obiectul multor furtuni geopolitice, razboaie civile chiar, comasari si dezlipiri de teritorii (mai tine minte cineva fosta Cehoslovacie sau fosta Iugoslavie?) si avand sisteme de administrare diverse si traiectorii europene diferite (unele sunt membre UE, unele nu, unele sunt insa par a se comporta ca si cand n-ar fi, etc).

Ce surprinde ca numitor comun pentru cele 8 tari mentionate mai sus este suprafata geografica mica si foarte mica si populatia de sub 10 milioane de oameni, mergand in doua cazuri pana la sub 2,5 milioane. Iar in aproape toate cazurile PIB per capita este mai mare decat in Romania (exceptie facand Serbia si Macedonia, dar daca ne uitam la rata de crestere an de an a PIB-ului sa nu fie o surpriza daca in 5 ani ne vor intrece).

Sa fie o tara cu un teritoriu mai mic si o populatie sub 10 milioane mai usor de administrat iar programele de dezvoltare economica sa fie mai usor de implementat, deci mai eficiente, ducand la rezultate durabile? Pattern-ul de sus pare a da dreptate acestei teorii, iar planurile de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei sunt aliniate acestui deziderat.

Sa fie un eventual proiect de federalizare un model de dezvoltare economica chiar mai bun, descentralizand si de-birocratizand pana la extremis?

Cred ca oamenii de afaceri si analistii trebuie sa provoace mai mult guvernantii sa se aplece asupra unor modele neconventionale si curajoase de dezvoltare economica, pentru ca ne dorim cu totii ca Romania sa nu mai fie vazuta ca ”periferica”.

In conditiile in care se pare ca batem pasul pe loc pana in 2020 fara lideri straluciti, fara un proiect serios de tara si fara un model economic articulat - iar 2016 este oricum pierdut.

Comentarii

FF

26.02.2016 09:39

Dacă îmi permiteți o recomandare - n-ar strica să scrieți articolele folosind diacritice, așa cum se scrie corect în limba română. Nu e greu deloc, sunt disponibile pe orice calculator, chiar și pe telefoane mobile. V-ar plăcea să citiți o carte fără diacritice?

liviu

26.02.2016 11:02

Romania va fi vazuta in continuare ca ,,periferica'' in primul rand datorita tradatorilor de politicieni care ne-au facut slugile strainilor in propria tara! Ce au in plus sarbii, ungurii sau croatii? Patriotism si coloana vertebrala de a nu pune totul pe tava strainilor in schimbul propriei chiverniseli!

Matt

11.03.2016 16:35

Re: Liviu ----> Correct comentariu

Nicu

08.07.2016 22:06
Mare imbecil trebuie sa fie cineva sa se gandeasca la federalizare . Cand peste tot in lume federalizarea ca si model economic documentat este perdant fiind prea centrist, egoist ducand numai la razboaie sau saracie. In numele cui scrii ca nu al romanilor in general si nu te vad de buna credinta deloc. Mi-e jena sa te si jignesc desi te-as face cretin usor dar nu vreau. Apuca-te de agricultura (bio) poate esti mai bun la idei. Cand lumea merge pe integrare si desfiintare de bariere pe unitate de neam si limba bazat pe identiate nationala te gandesti cum sa iti tragi turta mai bine izolandu-te in coltul tau. Nu vad chiar nici un avantaj in a izola regiuni si a ajuta o tara referitor la aburelile de grafice de mai sus ba dimpotriva si este chiar o chestie documentata. Pune mana pe economie si istorie si dupa aia fa articole relevante daca intelegi ceva si cumva altfel dai fumigene aiurea (dedicatie mai jos poate te pune pe ganduri cam de unde ar veni prioritatile) http://m.b1.ro/stiri/eveniment/pamantul-ardealului-e-strict-al-ungurimii-nu-ne-vom-da-casele-romanilor-lacomi-o-tanara-de-etnie-maghiara-recita-cu-patos-un-poem-dedicat-ungariei-mari-video-143725.html

pandele

14.12.2016 10:59

Federalizarea este opusul centralizarii. Chestie elementara. Germania, USA sunt state federale.

adi

28.06.2017 19:14

 Ungaria a constatat esecul regionalizarii si se centralizeaza rapid de 2-3 ani. ba chiar trimite functionari sa dobandeasca experienta in.... Romania. in Ungaria sunt pe cale de desfiintare pana si consiliile judetene, care vor fi inlocuite cu prefecti. descentralizarea este mana cereasca pentru baronii locali si cam atat. autorul articolului ori habar nu are de cum functioneaza o economie, ori are o agenda politica, intens promovata de UDMR.    

Adauga comentariu