Verde de beton: Cum a reușit Primăria să betoneze spațiile verzi din oraș

NU, nu este Viena și nici Barcelona... Clujul a inaugurat un nou colorit: verdele de beton. Imaginile 3D sunt toate green. Cei 100 de mii de noi arbori cu coroane bogate și cele 100 de hectare de spații verzi imaginate în photoshop au făcut din municipiul Cluj-Napoca cel mai verde-virtual oraș al României și, probabil, din Uniunea Europeană. În realitate, nu în realitatea augmentată din care administrația își propagă reclama, adică în realitatea cea de zi cu zi ce poate fi încercată de clujeni, verdele din cele trei concepte promovate de autoritățile locale – green/digital/resilience este unul de beton: verde de beton. 

Este noua invenție a autorităților locale: Clujul virtual livrează reclamă propriilor cetățeni, dar mai ales Uniunii Europene.

în imagine: proiecție Scuar CEC 

Clujul real este betonat, dar nu oricum: spațiile verzi cu arbori marcați de sărmănie trebuie să satisfacă pretențiile comunității în materie de colorit viu, verde, green.

în imagine: Scuar CEC după modernizare. Verde de asfalt

Imaginea Clujului marcat de verdele de beton poate fi surprinsă în toată splendoarea sa în Scuarul CEC, modernizat cu întârziere de autorități. 

...cu mai mulți stâlpi de iluminat decât arbori

Pentru modernizarea Piațetei A.I.Cuza/Scuar CEC, autoritățile au prevăzut păstrarea doar a doi arbori și betonarea spațiului.

La debutul lucrărilor – în 20 august 2019 – era prevăzută plantarea de noi arbori, printre dalele de beton. 

După cum puteți constata din imagini, terasarea s-a dovedit mai însemnată decât plantarea de arbori. 

Iar drept rezultat, Clujul a inaugurat un nou colorit, de o expresivitate aparte: verdele de beton. 


Adauga comentariu